ashtanga yoga

Ashtanga Vinyasa Yoga:  är en kraftfull, dynamisk yogametod med sina rötter i Mysore, södra Indien. Sri K. Pattabhi Jois är grundaren av Ashtanga Yoga Research Institute och kallades av sina elever för Guruji, som är ett kärleksfullt smeknamn för guru. Pattabhi Jois själv var lärjunge till Krischna-macharaya, som brukar kallas den moderna hathayogans fader.

Yogan ger dig verktygen för att komma i kontakt med och hela dig själv samt gör dig mer närvarande, fokuserad och balanserad, såväl mentalt som fysiskt och andligt. Andning och rörelse är centrala för ashtangayoga.

Du använder dig av en särskild andningsteknik (ujjayi), och rör dig hela tiden i takt med andningen och andningen binder ihop olika yogaställningar (asanas) med vissa rörelsesekvenser (vinyasas). Andningen och flödet tillsammans med s.k. kroppslås (bandhas) skapar en inre värme som gör så att du svettas.

Den alstrade värmen gör dig mjukare, mer flexibel, samt renar också organ, nervbanor, muskler och leder från gifter och slaggprodukter. Blodcirkulationen ökar, syrehalten förhöjs, immunförsvaret stärks och blodtrycket sänks. Energiflödet öppnas upp och med regelbunden träning blir du frisk, stark och smidig.

klasser i HUDIKSVALLklasser i ljusdal